Hoe kies je een bij jou passende mindfulnesstraining?

Hoe kies je een bij jou passende mindfulnesstraining?

Er is op dit moment veel aandacht voor Mindfulness. Ook het aantal aanbieders van mindfulness trainingen is sterk toegenomen de laatste jaren. Dit is op zich een positieve ontwikkeling. Want naast dat er steeds meer mensen overbelast zijn, zijn er gelukkig ook steeds meer mensen zich er bewust van dat met aandacht in het leven staan steeds belangrijker wordt. Meer en meer mensen willen leren om op een bewustere, gezondere manier om te kunnen gaan met lastige situaties. Maar dat niet alleen, ze willen ook meer kunnen genieten van gewoon dagelijks ‘klein geluk.’

Als je echter gaat zoeken naar mindfulness trainingen, zie je door de bomen het bos niet meer. Mindfulness trainer is helaas nog geen beschermde titel, daardoor is er veel aanbod, verschillende prijzen, garanties, er zijn grote groepen, kleine groepen, er zijn wel of geen vergoedingen door zorgverzekeraars. Hoe kies je dan een mindfulness trainer of training die bij jou past?

Ik geef daarom hier een aantal suggesties waar je op kunt letten:

Opleiding en certificering trainer

Belangrijk is dat je let op de opleiding die de trainer heeft gevolgd. Aan te raden is een trainer te kiezen die de opleiding trainer MBSR / MBCT heeft afgerond bij een erkend instituut en is gecertificeerd door beroepsvereniging VMBN, categorie 1. (Vereniging Mindfulness Based trainers in Nederland en Vlaanderen) Let vooral ook op de categorie: categorie 2 zijn mensen die wel een basisopleiding hebben gevolgd, maar nog geen officieel erkende (o.a. door ziektekostenverzekeraars) certificering hebben.

Een goed opgeleide trainer is opgeleid om het proces van de deelnemers en de groep te begeleiden. De beroepsvereniging VMBN heeft daarom een lijst samengesteld van opleidingen die voldoen aan bepaalde kwaliteitsstandaarden die gecontroleerd worden. Deze kun je vinden op hun website (www.vmbn.nl).

Ik volgde de erkende langere opleidingen tot Mindfulness (MBCT/MBSR) trainer bij See True in Maastricht. Daarnaast blijf ik me ontwikkelen en op de hoogte houden van nieuwe ontwikkelingen. Ook het deelnemen aan langere retraites is iets dat ik twee keer per jaar doe.

Veiligheid in de groep, ervaring van de trainer

Een ervaren trainer is in staat om een veilige sfeer te scheppen in een groep. Mindfulness trainingen geven is niet iets dat je er ‘even’ bij doet. Mindfulness en groepstrainingen geven is een vak. Het is geen trucje dat je na kunt doen of uit een boek kunt halen. De Mindfulness beoefening van de trainer zelf is daarom naast de eerder genoemde opleidingen een belangrijke factor. Zelf Mindfulness integreren in het leven, aan retraites deelnemen en kennis hebben van zowel westerse als oosterse Boeddhistische psychologie zijn dan ook belangrijke fundamenten voor een trainer om passende begeleiding te kunnen bieden.

Je kunt dus informeren welke ervaring met groepen de trainer heeft, op welke manier hij of zij met een groep werkt, hoeveel mindfulness trainingen de trainer per jaar geeft en welke eventuele andere werkzaamheden er daarnaast zijn.

Zorgvuldige intake

Bij de officiële MBSR/MBCT-trainingen vindt na vrijblijvende aanmelding voor de training start, een kennismakingsgesprek inclusief intake plaats. Omdat veel mensen die aan een Mindfulness training beginnen last hebben van stress en aan stress gerelateerde klachten, wordt er in een zorgvuldige intake gekeken naar de achtergrond en naar de klachten. Ook wordt er nagegaan of er redenen zijn waarom het niet verstandig is om nu de training te volgen. Vanzelfsprekend geeft een face-to-face intake voor beiden meer mogelijkheid voor zorgvuldigheid dan een telefonisch contact. Dit is dus een mogelijkheid om van tevoren een indruk te krijgen van de trainer en door te vragen over zijn of haar achtergrond. Het kan ook prettig zijn om te weten of je de trainer tussendoor en achteraf individueel kunt benaderen als je een vraag hebt of ergens tegenaan loopt.

Trainer, therapeut of psycholoog?

Een ontwikkeling van de laatste jaren is dat de training MBSR / MBCT steeds meer door therapeuten, psychologen en instituten als behandelmethode wordt ingezet. Uitgangspunten zijn daarbij de uitkomsten van wetenschappelijk onderzoeken die aantonen dat ‘mindfulness doeltreffend werkt bij depressie, chronische pijn en stress en dus een effectieve behandelmethode is’.

Bij Zinspirit ligt in de 8-weekse mindfulness training de nadruk op het ontwikkelen van mindfulness. Van daaruit zijn herstel, gedragsverandering en genezing mogelijk. De scheidslijn tussen therapie en training is overigens niet heel scherp, natuurlijk bestaat er een overlap. De wijze waarop de aanbieder van de training zich opstelt is echter essentieel: als psychotherapeut of als trainer.

Ik kies er voor om bij bepaalde thema’s wat meer uit te leggen vanuit de neurowetenschappen, over de boeddhistische oorsprong en boeddhistische psychologie. Dit doe ik vanuit de ervaring dat begrip hierover inspirerend, motiverend en inzichtgevend kan werken.

Mijn persoonlijke aanpak

Voor veel deelnemers geldt dat zij het belangrijk vinden dat er een persoonlijke aanpak is en ook dat er een ‘klik’ is. Daarom kies ik voorafgaand aan de training voor een persoonlijk kennismakingsgesprek. Je krijgt informatie over de achtergronden, de praktische kanten van de training, over nieuwe neurologische inzichten, en je maakt kennis met mij als trainer en kan de sfeer proeven. Tijdens dit gesprek kijken we welke vorm van training op dit moment in je leven het beste bij jou past.

Je kan jezelf daarvoor ter voorbereiding wat vragen stellen:

-Is de trainer open en toegankelijk? Het is prettig dat je je op je gemak voelt, dat de trainer aanwezig is, zorgzaam, medelevend. En net zo belangrijk, dat de trainer in staat is om aan te sluiten op jouw leerproces. en daarbij ook de nodige humor en relativering heeft

-Heeft de trainer diepgaand zelf ervaren wat mindfulness is en kan hij/zij daardoor vanuit de persoonlijke ervaring en praktijk vertellen.

-Kunnen jij en de trainer gelijkwaardig met elkaar communiceren? Beschouwt de trainer jou niet als een probleem waaraan gesleuteld moet worden? De trainer hoeft niet een “vriend” te worden, maar het is wel prettig als het voelt als gelijkwaardig, vriendelijk en transparant. Want dan kijken beiden in dezelfde richting — niet naar elkaar, maar naar wat het beste is voor ieder persoonlijk.

Mijn ervaring is dat inzicht mensen motiveert. Daarom geef ik tijdens de training regelmatig informatie over de werking van ons brein, ons lichaam, ons hart, onze psyche en ons stresssysteem. Ook krijgen deelnemers informatie over waarom we bepaalde oefeningen doen zoals we ze doen.

Financiële kant

Het is begrijpelijk dat het financiële aspect ook een rol speelt. Laat echter jouw keuze niet alleen van de kosten afhangen. Deze keuze is soms lastig te maken. Wie echter een 8-weekse MBSR/MBCT-training heeft gevolgd staat zodanig anders in het leven, deze waarde is niet in geld uit te drukken. Meer vriendelijkheid, minder piekeren, beter slapen, creatiever, minder somber, minder zelfkritiek, kortom een verbeterde kwaliteit van het leven, de training is dan ook voor veel mensen van veel meer waarde dan zij van te voren konden vermoeden.




Plan een vrijblijvend oriënterend gesprek

                                                                      null -Angeline Delicaat oprichtster Zinspirit-

Neem contact op voor een gratis oriënterend gesprek over je vraag of wens. Zo’n gesprek is vaak al een opluchting. Het begin van een oplossing. T. 06-40293867 Je kan ook een bericht achterlaten. Ik neem dan snel contact met op.