Hooggevoeligheid als talent

Wellicht heb je de kracht van het hoogsensitief zijn al ervaren, je voelt met gemak anderen aan, kan genieten van zaken waar anderen aan voorbij lopen. Maar daarnaast heb je ook het gevoel dat het vaak best lastig is, dat het een blijvende zoektocht is. Je hebt menig boek gelezen, je zou willen dat er ergens een gebruiksaanwijzing te vinden was, dan zou je leven er een stuk makkelijker op worden, ja toch?

Was het maar zo makkelijk

Hoogsensitief zijn, is een verhoogde tot extreme gevoeligheid voor externe prikkels en indrukken. Men zegt dat je er mee wordt geboren. Mensen met deze eigenschap krijgen vaak te horen dat ze ‘zo gevoelig zijn’. Ze houden niet van lawaaiige omgevingen, situaties die niet harmonisch zijn en hebben veel tijd nodig om bij te komen van alles wat ze zo op een dag allemaal meemaken. Al die indrukken kunnen het gevoelige zenuwstelsel behoorlijk onder druk zetten. Een HSP heeft de neiging om haar of zijn eigen gedrag en houding af te stemmen op anderen. Daarmee raken ze echter makkelijk zichzelf kwijt. Het risico om steeds weer opnieuw over de eigen grenzen heen te gaan is daardoor zeer aanwezig. Je kan je voorstellen dat dit na verloop van tijd kan leiden tot overspannenheid of zelfs burnout. Het goede nieuws is dat als je als HSP leert om die grenzen te bewaken en dichter bij jezelf te blijven, zich een scala aan nieuwe mogelijkheden aan te dienen. Dan blijkt jouw uitzonderlijke gevoeligheid een talent te zijn, een kracht waar je heel veel voldoening van kan hebben.

Acceptatie is de sleutel

Mensen die nog niet met hun hoogsensitiviteit om kunnen gaan, ervaren het vaak als een last. Want hun hooggevoeligheid belemmert hen in hun dagelijks leven. Wanneer je echter gaat accepteren dat je dingen anders voelt dan de gemiddelde mens, kan er een nieuwe wereld voor je open gaan.

En als je daarna jouw eigen specifieke kwaliteiten leert zien en kunt ontdekken wat jouw eigen authentieke manier is om uitdrukking te geven aan wat er zich ‘in de onderstroom’ bevindt, dan wordt hooggevoeligheid een kwaliteit waarmee je echt je plek in de wereld kan innemen.

Waarom HSP zijn een kwaliteit is

Hooggevoeligheid zou je kunnen vergelijken met een fijngevoelig instrument. Deze fijnbesnaardheid maakt het mogelijk om je heel makkelijk in te leven in mensen, dieren, dingen en de natuur. Waarmee je op een veel dieper niveau begrijpt en door kan dringen tot de essentie. Dat is niet altijd makkelijk te verwoorden, je kan je dan snel een buitenstaander voelen in deze snelle wereld.

Maar als je leert om op een voor jou passende wijze, creatief, geïnspireerd, intuïtief, uitdrukking  te geven aan jouw talent, zal de wereld daar echt positief op reageren. Door het bewust en gericht inzetten van je hooggevoeligheid kan de wereld om jou heen menselijker worden, zachter, en kunnen en durven anderen zich ook gevoeliger te gedragen.

Wat je als HSP’er mag leren is:

  • jezelf op de eerste plaats zetten, en nee dat is niet egoïstisch maar gezonde zelfzorg
  • geen compromissen meer sluiten in wat je nodig hebt om goed in je vel te zitten,
  • ophouden met de schuld van alles steeds bij jezelf te zoeken,
  • ophouden met de schuld van je ongemak buiten jezelf te leggen
  • accepteren dat je niet perfect bent en dat dat ook niet hoeft
  • leren houden van zowel de ‘minder positieve’ als de positieve kanten van jezelf,
  • niet voor anderen zorgen als je niet eerst goed voor jezelf zorgt,
  • dat alles dat kunstmatig is heel slecht verwerkt wordt,
  • gezonde verse voeding, voldoende rust en stilte niet voor watjes is,
  • prikkels doseren, voldoende rust inplannen,
  • trots leren zijn op je hooggevoeligheid als een kwaliteit waarmee je van grote waarde bent voor onze wereld

Grenzen

Vaak vertellen cliënten me dat ze het moeilijk vinden om prikkels, gevoelens en emoties van anderen te scheiden van hun eigen gevoelens. Het zo makkelijk aanvoelen van de ander vertaalt zich vaak in het automatische invullen van de behoefte van de ander. Daarbij wordt er snel voorbij gegaan aan de eigen behoeften. Het leren kennen én het aangeven van je eigen grenzen is een geleidelijk proces waarin mindfulness en compassie een grote bijdrage aan kunnen geven. Er zijn tal van eenvoudige oefeningen waarmee je leert beter in hun je kracht te staan en je energie te bewaken.

Extravert en hsp

Dan is er ook nog een variant op de algemeen vorm van hsp, namelijk de wat meer extroverte. Het duurt vaak wat langer voor je jezelf in die variant kan herkennen. Wat ik regelmatig hoor en zelf ook herken is het gevoel van één voet op de rem en de ander op het gaspedaal. Het graag onder de mensen zijn en het lastig vinden de balans te behouden tussen de tijd die je alleen doorbrengt. Vaak mensen met een scala aan talenten die zich niet altijd even goed kunnen focussen op dat wat hen wérkelijk goed doet, ze twijfelen reglmatig aan hun kunnen en vragen zich dan af of ze wel bestand zijn tegen een ondernemend leven. Het schommelen van de stemmingen wordt dan vaak gecompenseerd met perfectionisme en de wens om alles goed onder controle te brengen, wat natuurlijk stress met zich meebrengt, en het cirkeltje is weer rond.

Enkele kenmerken van hoogsensitiviteit zijn:

  • Je voelt stemmingen van anderen makkelijk aan
  • Je neemt subtieler, gedetailleerde en intenser waar dan anderen
  • Je hebt meer tijd nodig om dingen te verwerken
  • Je ervaart dingen intenser
  • Je wordt geprikkeld door dingen die anderen niet opmerken
  • Je houdt van rust
  • Je houdt niet van lawaai
  • Je presteert slechter als anderen je op de vingers kijken
  • Je biedt snel hulp aan anderen, maar vergeet daarbij jezelf
  • Je bent sociaal, maar komt verlegen over
  • Je bent heel empathisch
  • Je bent bang om fouten te maken en extreem perfectionistisch
  • Je compenseert je ogenschijnlijke tekortkomingen, wat makkelijk leidt tot een burn-out
  • Je herkent moeilijk je grenzen en vindt het lastig om deze aan te geven

Als je je hier in herkent, en je kan wel wat tips en ervaring gebruiken,  maak dan een afspraak om vrijblijvend kennis te maken en om te ontdekken hoe jij het beste in jezelf naar boven kan laten komen.

Plan een vrijblijvend oriënterend gesprek

                                                                      null -Angeline Delicaat oprichtster Zinspirit-

Neem contact op voor een gratis oriënterend gesprek over je vraag of wens. Zo’n gesprek is vaak al een opluchting. Het begin van een oplossing. T. 06-40293867 Je kan ook een bericht achterlaten. Ik neem dan snel contact met op.