Retraite en wandelreis Sahara

Wandelreis, mindfulness, yoga, Marokko

Zo gauw het weer kan kun je weer deelnemen aan een unieke mindfulness, yoga en wandelreis naar betoverend Marokko.

Op minder dan vier uur vliegen van Nederland ligt Marokko, een betoverend land met een enorme verscheidenheid aan landschappen, cultuur, kunst, smaken geuren, kleuren en mensen. Elf dagen genieten, uitrusten, je laten inspireren, verwondering, heerlijke maaltijden, kleurrijke taferelen, imposante natuur, niets te hoeven…

De reis start in Marrakech, de stad en haar omgeving is het decor van een verhaal uit Duizend-en-een-nacht, waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. Overal in de kleine, nauwe straatjes en pleinen vind je souks, waar werkplaatsen voor allerlei soorten kunst en ambachten te vinden zijn en je de handwerkers aan het werk kunt zien.

Onderweg naar het zuiden ligt de stad Ouarzazate op 1160 m, op het kruispunt van de Draa-vallei en de Dades. De naam Ouarzazate komt van een Berberse uitdrukking die ‘zonder lawaai’ of ‘zonder drukte’ betekent. Veel bezoekers van deze streek zijn verrast door de wonderbaarlijke en spirituele atmosfeer die er heerst. We overnachten in een sfeervol uit leem opgetrokken Marokkaanse kasbah. We acclimatiseren hier en maken een mooie wandeling in een uitnodigende en prachtige rivierbedding.

Na het ochtendprogramma met verfrissende yoga én een lekker ontbijt laten we Ouarzazate achter ons en rijden door een zeer gevarieerd landschap, één van de meest vruchtbare valleien van Marokko, de Draa Vallei in. Deze vallei met haar prachtige palmplantages met oleanders, vijgen- en granaatappelbomen, is een groot contrast met de omliggende dorre woestijn.

In Zagora staat nog steeds de richtingaanwijzer naar Timboektoe: nog 52 dagen lopen…Na nog een tocht van  twee uurtjes door kleurrijke valleien, palmoasen en grillig gevormde bergen, rijden we M’ Hamid binnen, waar we verwelkomd worden door onze begeleiders, Mohammed en Mokhtar. Zij kennen alle bijzondere plekken van de Sahara. Alleen al hoe de bagage op de kamelen wordt geladen is een bijzondere schouwspel. We wandelen het dorp uit en laten de bewoonde wereld achter ons om ons onder te dompelen in rust, in leegte, zand, wind, je zelf tegen komend…we wandelen door eenzame steenvlaktes, verlaten zandduinen en hier en daar wat begroeiing. Belangrijk voor de kamelen, want die willen ook graag wat eten onderweg. Overheerlijke gezonde tajines, zelfgebakken brood, Marokkaanse muntthee en niet te vergeten rust en ruimte, dat zijn slechts een paar ingrediënten van een onvergetelijke trekking in de woestijn.

De dagen van onze trekking beginnen we met energie gevende yoga en oefeningen en meditaties. We gaan we op weg zonder al te veel te praten, soms in volledige stilte. Zo kunnen we onze focus verleggen naar het ervaren van onszelf en het ervaren van onze omgeving.  We lopen een route waarbij je verschillende kanten van de woestijn kunt zien: van prachtige kale rotsen, droge steenachtige rivierbeddingen tot in de echte zandduinen. Tijdens de 5 dagen in de woestijn loop je ongeveer 4 tot 5 uur per dag vergezeld door kamelen en onze gidsen.  Je kunt de nacht buiten doorbrengen en in slaap vallen onder de sterrenhemel of je terugtrekken in een eigen tent. ‘s Middags luieren, genieten van de rust, stilte, ruimte voor jezelf, ruimte voor indrukken en expressie.

Samen met de groep en onze begeleiders ontdekken we manieren om mens, natuur en cultuur mindful tegemoet te treden.

 Prijs op basis van twee/drie persoonskamer  vanaf  €950,00

Bij de reissom is inbegrepen:

* Vervoer van Marrakech naar de woestijn en retour
* Alle overnachtingen
* 5 etmalen in de woestijn
* Yoga en/of aandachtsoefeningen op 6 dagen
* Bezoek hammam
* Gebruik van 2 persoonstenten
* Bagagevervoer door kamelen
* 3 maaltijden per dag, water, thee, koffie
* Engels sprekende ervaren Marokkaanse chauffeur-gids
* Luchthaventransfer heenreis

Niet bij de reissom inbegrepen
* vlucht Amsterdam-Marrakech vv
* reisverzekering, verplicht
* vaccinaties
* fooien voor begeleiders in de woestijn
* persoonlijke uitgaven, waaronder lunch en diner laatste dag Marrakech
* evt verlenging in Marrakech
* alcoholische dranken
* vervoer naar en van Schiphol/andere luchthaven
* toeslag eenpersoonskamer  €100,00
* Luchthaventransfer terugreis

Toeslag eenpersoonskamer/tent  €100,–

Verlenging in Marrakech is mogelijk.

Minimum aantal deelnemers 4, maximum aantal deelnemers: 8

Ja, ik heb interesse!